2024.04.17.

Szakmai nap a Görögkatolikus Múzeumban

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete, amely 2006 óta a különböző felekezetek egyházi gyűjteményei és múzeumai munkatársainak szakmai szervezete, minden évben két fontos rendezvényen nyújt lehetőséget tagjainak a találkozásra, egy konferencián és egy szakmai napon. 2023-ban a szakmai napnak a Görögkatolikus Múzeum adott otthont. A találkozó különlegessége volt, hogy az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ munkatárasai és az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács tagjai is meghívást kaptak a rendezvényre. A  szakemberek megtekintették a múzeum kiállításait, lehetőség nyílt szakmai eszmecserére és a görögkatolikusság tágabb kulturális környezetének a megismerésére.  A nap indításaképpen Gyurkovics Miklós atya, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola rektorhelyettesének gondolatait hallgathattuk meg, majd Szabó Irén, a múzeum igazgatója és a szakmai nap szervezője ismertette a nap programját és vezette a nap eseményei folyamán a vendégeket.

A kiállítások megtekintésére rendkívüli tárlatvezetés formájában került sor, amelyet Szabó Irén és Terdik Szilveszter tartott. Folyamatos párbeszéd zajlott a kiállítótérben, hiszen a kollégák sok mindenre voltak kíváncsiak. Választ kaptak a kiállítás rendezés technikai részleteivel kapcsolatos kérdéseikre, arra, hogy hogyan állt össze a látvány, kik készítették az installációkat, hogyan zajlott a kivitelezés.

Megtekintették a Papnevelő Intézet Kápolnáját, ahol Polgári Bence prefektus köszöntötte a vendégeket, majd ebéd után az újonnan kifestett Belvárosi Görögkatolikus Székesegyházban Szabó Tamás parókus atya köszöntötte a szakma képviselőit és Terdik Szilveszter pedig bemutatta a templom ikonográfiai programját.

A nap befejező programja során a Véghseő Tamás professzor által vezetett Lendület Kutatócsoport tevékenységének a bemutatására került sor. Ezt követően Puskás Bernadett : A szent vonzásában című, Puskás László életművét bemutató könyvet ismerhették meg a vendégek. Végül Terdik Szilveszter az elmúlt években megjelent három művészeti albumát  A munkácsi egyházmegye festészete a XIX. században, Roskovics Ignác festőművész munkásságát bemutató kötetet valamint Petrasovszky Manó festészetét leíró műveket ismertette.  Ez utóbbi kettőt valamint a „…kincseiből újat és régit hoz elő…” című kötetet szakmai napon megjelent vendégek ajándékként haza is vihették.

A szakmai nap résztvevői az ország különböző pontjairól érkeztek: Pécsről, Pannonhalmáról, Győrből, Székesfehérvárról, Kecskemétről, Egerből, Debrecenből, Budapestről, Esztergomból, Vácról. A vendégek közel fele csak másnap utazott el, így az este folyamán kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt, mely során szó esett az egyes intézmények sajátos problémáiról, szakmai fejlesztéseiről, speciális helyzetéről.

 

Kiállítások