2024.04.09.

A nyíregyházi színjátszás történetéről nyílt kiállítás a Görögkatolikus Múzeumban

„Rendkívüli tárlatvezetés” és szalonbeszélgetés tette élményszerűvé a résztvevők számára a nyíregyházi színjátszás történetét bemutató vándorkiállítás megnyitóját október 18-án a Görögkatolikus Múzeumban.

Október 18-án 16.30 órakor nyílt meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház alapítása előtti időszakot bemutató színháztörténeti kiállítás a Görögkatolikus Múzeum aulájában.

A kiállítás megálmodója Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas, érdemes művész színművésznő, a főiskola oktatója. A nyíregyházi állandó társulat 1981-ben alakult meg, amelynek 2021-ben volt a negyvenedik évfordulója. A covid-járvány miatt a jubileum évében nem, csak egy évvel később 2022. augusztus 29-én a Móricz Zsigmond Színház Szinbád Rendezvényterében nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejött kiállítás, amely mintegy 200 év történetét öleli fel, és immár a negyedik helyszínen látható a városban (Szinbád rendezvényterem, levéltár, megyei könyvtár).

Szabó Irén múzeumigazgató köszöntője után Pregitzer Fruzsina nyitotta meg a kiállítást, aki felelevenítette hogyan született meg a gondolat, kezdődött a kutatás és valósult meg a kiállítás.

Jenei Judit és Tar Dániel színművészek közreműködésével különleges hangulatú „rendkívüli tárlatvezetést” tartott a megnyitó résztvevőinek. A színjátszás történetét bemutató előadás színes anekdotákkal kalauzolta végig a hallgatóságot a nyíregyházi színjátszás kezdeti botladozásaitól egészen az állandó társulat alakuló ülésének megható pillanatáig.

Az est különlegessége az a szalonbeszélgetés volt, amelyet a színházalapítást közelről megélt Kéry Péter filmrendező-operatőr és Kührner Éva a SZAGKHF főkönyvtárosa, az egyik színházalapító tag, Berki Antal özvegye folytattak, s amelybe a jelenlévő nézők is bekapcsolódhattak a témával kapcsolatos, személyes élményeikkel.

Kéry Péter – aki maga is a színház mellett nőtt fel – dokumentumfilmet forgatott a színház korai történetéről. Az anyaggyűjtés nehézségeiről és a film születéséről mesélt a közönségnek, amelyhez kapcsolódva Kührner Éva – aki gimnazistaként a 70-es években játszott is a színházban – felhívta a közönség figyelmét azokra az otthonainkban található kincsekre, amelyek látszólag elfeledve hevernek, s amelyek egy korszak, egy esemény hiánypótló kordokumentumai lehetnek az utókor számára.

A levéltári kiállítást felelevenítve elmondta, hogy az ottani kiállításnak egy fontos iratadományozás volt az apropója. Szántó Sándor – aki a színházban dolgozott a hatvanas évektől (ő is diákszínjátszóként kezdte), és gyakorlatilag az egész életét itt élte le – gyűjtötte a színházi relikviákat (pl.: műsorfüzeteket, színlapokat stb.), emellett megőrizte azokat a vendégkönyveket is, amelyekbe mindenki beleírt, aki a színházban megfordult az elmúlt évtizedek során. Ez a hagyaték került ebben az évben a levéltárba, melyet Kührner Éva saját gyűjtésével egészített ki és rendezett össze.

Kéry Péter a 2022-es megnyitóra a város színháztörténetéről forgatott dokumentumfilmje mellett egy évvel később egy a Kölcsey Televízió által nemrégiben bemutatott, a műkedvelő színjátszásról szóló filmet is készített. Ennek alapja Kührner Éva A műkedvelő színjátszás Nyíregyházán 1945 után – az ezredfordulóig a témában megjelent tanulmánya volt.

A kiállítás megnyitó nemcsak a színművészek „tárlatvezetése” miatt volt rendkívüli, hanem az ott kialakult meghitt, személyes hangulat miatt is, amely a szervezők és résztvevők együttes emlékezése által született meg az aulában berendezett „szalonban”.

A kiállítás nyitvatartási időben (keddtől szombatig 10.00-17.00 között) 2023. december 19-ig ingyenesen látogatható a Görögkatolikus Múzeum aulájában.

Szöveg és fotó: Vándor Ilka

Kiállítások